Vertrouwenspersoon (API)

Onze club beschouwen we graag als een fijne en veilige plek, waar iedereen met plezier samenkomt, ongeacht leeftijd, geslacht, geaardheid, uiterlijk of overtuiging. Toch willen we alert blijven voor situaties waarin discriminatie, pesten, geweld of grensoverschrijdend gedrag voorkomt.

Heb je hierover vragen? Zit je ergens mee? Is er een vermoeden of klacht over grensoverschrijdend gedrag op de club? Of ben je getuige van pesterijen? Dan kun je in de eerste plaats terecht bij je trainer, je coach of je coordinator voor een luisterend oor.

Vind je het lastig om dit met hen te bespreken en wil je liever in vertrouwen praten? Dan kan je terecht bij onze club-API, Aanspreekpunt Integriteit (API). Deze vertrouwenspersoon is hiervoor opgeleid en zal jou in alle vertrouwelijkheid en met respect kunnen helpen. Zij luistert naar jouw verhaal, behandelt je melding discreet en geeft advies.

Ook als je twijfelt of er sprake is van grensoverschrijdend gedrag of pesten, zal de API je verhaal met aandacht aanhoren!

Voor wie?

De vertrouwenspersoon is er voor alle leden, ouders, vrijwilligers en werknemers van HTC ISCA voor problemen die te maken hebben met ongewenst gedrag.

Contact opnemen?

Binnen onze club kan je terecht bij Angelique Bonami-Laninga als het Aanspreekpunt Integriteit (API).

Hoe kan je onze vertrouwenspersoon bereiken?

Wil je graag een afspraak met Angelique of overleggen dan kan je een mailtje sturen naar api@htc-isca.be. Angelique is ook regelmatig aanwezig op de club tijdens trainingen en wedstrijden waar je haar ook steeds persoonlijk kan aanspreken.

Hoe pakken we dit aan binnen HTC ISCA?

  1. De vertrouwenspersoon fungeert als een luisterend oor voor meldingen van ongewenst gedrag.   
  2. Indien gewenst, zal de vertrouwenspersoon trachten een oplossing te faciliteren door middel van doorverwijzing, bemiddeling of advisering naar aanleiding van de melding.
  3. Alle zaken worden door de vertrouwenspersoon behandeld in een strikt vertrouwelijke sfeer, waarbij de vertrouwelijkheid volledig wordt gewaarborgd.
  4. De vertrouwenspersoon kan het bestuur op de hoogte stellen van het feit dat er melding is gemaakt van ongewenst gedrag, maar zal uitsluitend met expliciete toestemming van de betrokkene inhoudelijke informatie over de kwestie delen met het bestuur.
  5. De vertrouwenspersoon is bevoegd om het bestuur, zowel op verzoek als op eigen initiatief, te adviseren over het beleid met betrekking tot ongewenst gedrag en het voorkomen hiervan binnen de club.
  6. De vertrouwenspersoon werkt volledig onafhankelijk, maar valt onder de verantwoordelijkheid van het bestuur.
  7. In principe geldt voor de vertrouwenspersoon een geheimhoudingsplicht. In uitzonderlijke situaties kan er echter gewetensnood optreden, waardoor de vertrouwenspersoon de geheimhouding wenst te doorbreken. Dit mag alleen geschieden indien de vertrouwenspersoon heeft voldaan aan de voorwaarden zoals vastgelegd in de ‘Gedragscode omgaan met vertrouwelijkheid voor vertrouwenspersonen’.

Verantwoording vertrouwenspersoon

Aan het einde van het jaar rapporteert de vertrouwenspersoon aan de voorzitter van het bestuur of er meldingen zijn geweest, wat de aard van deze meldingen was en hoe de voortgang en afhandeling hebben plaatsgevonden. Deze rapportage gebeurt anoniem. Daarnaast kan de vertrouwenspersoon het bestuur adviseren over het beleid met betrekking tot ongewenst gedrag en het voorkomen hiervan binnen de club.

Liever een alternatieve manier buiten de club?

Contacteer je liever iemand van de Vlaamse Hockey Liga of verkies je om een anonieme melding te maken? Onderstaande QR-code leidt jou naar het Trustan platform, dat een veilige en anonieme dialoog in gang zet met de neutrale vertrouwenspersoon van uw keuze. Deze zal de nodige stappen zetten om jou in alle discretie en op gepaste wijze te helpen. Indien je verkiest om een anonieme melding te doen, zal het Trustan systeem de anonimiteit van de communicatie in beide richtingen (van u naar de vertrouwenspersoon en omgekeerd) garanderen.

  1. De vertrouwenspersoon gaat een vertrouwensrelatie aan met de personen die een beroep doen op hem/haar of tot wie hij/zij zich richt. Daarom belooft de vertrouwenspersoon alle betrokkenen geheimhouding van hetgeen hem/haar bij de uitoefening van zijn/haar rol als vertrouwenspersoon ter kennis komt.
  2. Uitzonderingen hierop zijn alleen mogelijk als de klager/klaagster of andere persoon/personen schriftelijk toestemming geven tot het doorbreken van deze belofte tot geheimhouding, of wanneer zeer dringende redenen aanwezig zijn, zoals in 3 omschreven.
  3. Bij het ontbreken van schriftelijke toestemming van de betrokken persoon om informatie aan derden te verstrekken kan de Vertrouwenspersoon zich pas ontheven achten van de belofte tot geheimhouding indien:
    • alles is in het werk gesteld de toestemming van betrokken persoon te verkrijgen, en bovendien sprake is van één van de ondergenoemde situaties
    • de vertrouwenspersoon verkeert in gewetensnood door het handhaven van de geheimhouding,
    • er is sprake van (verdenking van) een (ernstig) strafbaar feit,
    • er is geen andere weg dan doorbreking van de geheimhouding om het probleem op te lossen,
    • het is vrijwel zeker dat het niet doorbreken van de geheimhouding voor betrokkenen of voor derden aanwijsbare en ernstige schade en/of gevaar zal opleveren,
    • de vertrouwenspersoon is ervan overtuigd dat de doorbreking van de geheimhouding de schade aan betrokkenen of derden in belangrijke mate zal voorkomen of beperken.
  4. Indien een dergelijke situatie zich voordoet, zal de vertrouwenspersoon zijn/haar redenen om de geheimhouding te doorbreken met een ter zake kundige partij bespreken alvorens de geheimhouding te doorbreken.
  5.  De vertrouwenspersoon brengt betrokkene op de hoogte van het voornemen de geheimhouding te doorbreken alvorens dit daadwerkelijk te doen.
  6. Indien het doorbreken van de geheimhouding dit noodzakelijk maakt, verwijst de vertrouwenspersoon betrokkene onverwijld naar een andere vertrouwenspersoon en/of andere instantie.